This is an outdated version published on 15-03-2024. Read the most recent version.

Macauba oil quality index using factor analysis

Authors

Keywords:

Macaúba's fruits, IQO, Multivariate Analysis

Abstract

Macaúba palm oil [(Acrocomia aculeata (Jacq.) Mr. Lodd. ex Mart)] has been standing out for its various possibilities of use: in the production of biodiesel, soap, margarine and in the cosmetics industry. Macaúba's fruits are collected when they naturally fall into the soil, which provides increased moisture and the colonization of microorganisms that deteriorate and alter parts of the fruit. Therefore, the production of quality oil is conditioned to the harvesting and post-harvest process. In this sense, aiming to help the harvesting and post-harvest process, the objective was to create an oil quality index (IQO) extracted from Macaúba. In order to do this, data from an experiment installed in a randomized blocks design were used, where fruits with different postharvest times in the field and with different methods of harvest (fruits harvested in the soil and collector) were collected. Six variables that have a direct relationship with oil quality were measured. Based on the measured variables, a Factor Analysis (FA) with varimax rotation was used to create the IQO. As results, the first two factors explained 81% of the variance of the data and, the first factor, which explained 57% of the total variance, was used in the construction of the IQO. The index proposed in this study proved to be efficient in classifying the quality of Macaúba oil from samples of different conditions of post-harvest of fruits, suggesting that the time after harvest in the field of fruits should not exceed 14 days.

References

BRASIL. (2005). Ministério da Saúde. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC/ANVISA/MS n° 270, de 22 setembro de 2005. Regulamento técnico para óleos vegetais, gorduras vegetais e creme vegetal. Diário Oficial da República Federativa do Brasil, Brasília, DF, 23 set. 2005. Seção 1. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2005/rdc0270_22_09_2005.html. Acesso em: 01 nov. 2019.

BHERING, L. L.; VILELA, M. F.; AQUINO, F. G.; LAVIOLA, B. G.; JUNQUEIRA, N. T.V.;CARGNIN, A. Mapeamento de maciços naturais de ocorrência de macaúba (Acrocomia aculeata) visando à exploração sustentável. In: Congresso Brasileiro De Mamona E Simpósio Internacional De Oleaginosas Energéticas, 4 e 1, 2010, João Pessoa. Anais eletrônicos... João Pessoa: Embrapa Agroenergia, 2010. Acesso em: 19 out. 2019. Disponível em: https://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/bitstream/doc/854971/1/BID03.pdf.

CALLEGARI, F.C.; CREN, E. C.; ANDRADE, M. H. C. Perspectivas da utilização dos óleos da Macaúba (Acrocomia aculeata (Jacq.) Lodd. Ex Mart) no desenvolvimento de cosméticos. In:CONGRESSO DE ENGENHARIA QUÍMICA, 20, 2014, Florianópolis. Anais eletrônicos...Florianópolis: ABEQ, 2014. Acesso em: 12 nov. 2018. Disponível em: http://pdf.blucher.com.br.s3-sa-east-1.amazonaws.com/chemicalengineeringproceedings/cobeq2014/0790-23843-177716.pdf.

CICONINI, G. Caracterização de frutos e óleo de polpa de macaúba dos biomas Cerrado e Pantanal do estado de Mato Grosso do Sul, Brasil. (2012). Dissertação (Mestrado em Biotecnologia)- Universidade Católica Dom Bosco-UCDB-Campus Campo Grande, MT, 2012.

EVARISTO, A. B. Conservação pós-colheita e potencial bioenergético de frutos de Macaúba (Acrocomia aculeata). 2015. Tese (Doutorado em Fitotecnia) - Departamento de Fitotecnia,Universidade Federal de Viçosa- UFV- Campus Viçosa, MG, 2015.

EVARISTO, A. B.; GOULART, S. M.; MARTINS, A. D.; PIMENTEL, L. D.; GROSSI, J. A.S. Caracterização físico-química de frutos de macaúba provenientes de três regiões do estado de Minas Gerais. Revista Agrotecnologia, v.8, n.2, p. 81-92.2017.

FAGUNDES, L. A. Ômega-3 & ômega-6 - O equilíbrio dos ácidos gordurosos essenciais na prevenção de doença. 1. Ed. Porto Alegre, Age Ltda, 2002.92p.

FAO. Livestock's role in climate change and pollution. In: Livestock's Long Shadow:Enviromental Issues And Options, Roma. 2006.

FARIA, L. A. Hidrólise do óleo da amêndoa da macaúba com lípase extracelular de Colletotrichum gloesporioides produzida por fermentação em substrato líquido. (2010).Dissertação (Mestrado em Ciência de Alimentos) - Faculdade de Farmácia, Universidade Federal de Minas Gerais - UFMG - Campus Pampulha, MG, 2010.

FERREIRA, D. F. Estatística multivariada. 2.Ed. Lavras: Ed. UFLA, 2011. 675p.

FIGUEIREDO FILHO, D. B.; SILVA JUNIOR, J. A. Visão além do alcance: uma introdução à análise fatorial. Opinião Pública, Campinas, v.16, n.1, p.160-185, 2010.

FRANCO,W. C. G. Frequência de queda e avaliação do uso de coletor na conservação pós-colheita de frutos de Macaúba. (2019). Dissertação (Mestrado em Fitotecnia) - Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa - UFV- Campus Viçosa, MG, 2019.

GOULART,S.M. Amadurecimento pós-colheita de frutos de Macaúba e qualidade do óleo para a produção de biodiesel. (2014). Dissertação (Mestrado em Fitotecnia)-Departamento de Fitotecnia.

JORIS, P.J.; MENSINK, R. P. Role of cis-monounsaturated fatty acids in the prevention of coronary heart disease. Current Atherosclerosis Reports, v. 18, n. 7, p.38-45, 2016.

LANES, E. C. M.; MOTOIKE, S. Y.; KUKI, K. N.; NICK, C.; FREITAS, R. D. Molecular characterization and population structure of the Macaw Palm, Acrocomia aculeata (Arecaceae) ex situ germoplasm collection using microsatellities markers. Journal of Heredity, v.106, n.1, p.102-112, 2015.

LORENZI, H.; NOBLICK, L. R.; KAHN, F.; FERREIRA, E. Flora Brasileira: Arecaceae (Palmeiras). Nova Odessa: Plantarum, 2010. 384 p.

MARTIN, C. A., ALMEIDA, V. V.; RUIZ, M. R.;VISENTAINER, J. E. L.; MATSHUSHITA, M.; SOUZA, N. E.; VISENTAINER, J. V. Ácidos graxos poliinsaturados ômega-3 e ômega-6:importância e ocorrência em alimentos. Revista de Nutrição, v. 19, n.6, p.761-770, 2006.

MINGOTI, S. A. Análise de dados através de métodos de estatística multivariada: uma abordagem aplicada. Belo Horizonte: Editora UFMG, 2005.

MOTA, C. S.; CORRÊA, T. R.; GROSSI, J. A. S.; CASTRICINI, A.; RIBEIRO, A. da S. Exploração sustentável da Macaúba para a produção de biodiesel: colheita, pós-colheita e qualidade dos frutos. Informe Agropecuário, Belo Horizonte: EPAMIG, v.32, n.265, p.41-51, 2011.

NEPA - Núcleo de Estudos e Pesquisas em Alimentação. Universidade Estadual de Campinas. TACO - Tabela Brasileira de Composição de Alimentos. Campinas, v.1, p.161, 2011.

PIMENTA, T. V. Metodologias de Obtenção e Caracterização dos Óleos do Fruto da Macaúba com Qualidade Alimentícia: Da coleta à utilização. 1. Ed. Belo Horizonte, Escola de Engenharia. Departamento de Engenharia Química, 2010. 102p.

PIMENTEL, L. D.; MANFIO, C. E.; MOTOIKE, S. Y.; PAES, J. M. V.; BRUCKNER, C. H. Coeficientes técnicos e custos de produção do cultivo da macaúba. Informe Agropecuário, v. 32, n.265, p.61-69, 2011b.

RODRIGUES, I. D.; SANTOS, M. M. R.; CANDIDO, C. J.; SANTOS, E. F. dos.; NOVELLO, D. Adição de farinha de bocaiúva em alfajores: caracterização físico-química e sensorial entre crianças. Revista da Universidade Vale do Rio Verde, v.15, n. 02, p. 721-732. 2017.

SARI, Y. W. Biomass and its potential for protein and amino acids: valorizing agricultural by-products. 2015. PhD thesis, Wageningen University, 2015.

SCHERER, R. P. Produção enzimática de ésteres etílicos em sistema livre de solvente em banho de ultrassom empregando óleo do fruto de macaúba (Acrocomia aculeata) e óleo de fritura como substratos. Tese (Doutorado em Engenharia de Alimentos) - Universidade Regional Integrada do Alto Uruguai e das Missões - URI-Campus de Erechim, RS, 2015.

SILVA, G. N. Uso da secagem e ozonização na conservação pós-colheita de frutos de macaúba. Tese (Dotorado em Fitotecnia) - Departamento de Fitotecnia,Universidade Federal de Viçosa -UFV - Campus Viçosa, MG, 2017.

SOBREIRA, H. F.; LANA, R. P.; MANCIO, A. B.; FONSECA, D. M. da.; MOTOIKE, S. Y.; SILVA, J. C. P. M. da.; GUIMARAES, G. Casca e coco de macaúba adicionados ao concentrado para vacas mestiças lactantes em dietas à base de silagem de milho. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável, Viçosa, MG, v.2, n.1., p.113-117, 2012.

TILAHUN, W. W.; GROSSI, J. A. S.; FAVARO, S. P.; PIMENTEL, L. D. Pós-colheita de frutos de macaúba em ambiente com temperatura controlada: efeito sobre a água na polpa. 1° Congresso Brasileiro De Macaúba. Patos de Minas 2013.

TOLÊDO, D. de P. Análise técnica, econômica e ambiental de macaúba e de pinhão-manso como alternativas de agregação de renda na cadeia produtiva de biodiesel. Dissertação (Mestrado em Ciências Florestais)- Departamento de Engenharia Florestal, niversidade Federal de Viçosa-UFV -Campus Viçosa, MG, 2010.

YONG, G. PEARCE, S. A Beginner's Guide to Factor Analysis: Focusing on Exploratory Factor Analysis. Tutorials in Quantitative Methods for Psychology, v.9,n. 2, p. 79-94,2013.

Published

15-03-2024

Versions

How to Cite

Arcanjo, E. S., Celeri, M. de O., Nascimento, A. C. C., Nascimento, M., Franco, W. C. G., & Grossi, J. A. S. (2024). Macauba oil quality index using factor analysis. Sigmae, 13(1), 32–39. Retrieved from https://publicacoes.unifal-mg.edu.br/revistas/index.php/sigmae/article/view/2269