The importance of strip experiments in Sensometry
the case of Minas Padrão cheese with inulin
Keywords:
Split-blocks desing, Sensory analysis, Minas Padrao cheeseAbstract
Functional foods are those developed to bring health benefits, in addition to having the traditional nutrients. Inulin is an important prebiotic that can make the “Minas Padrao” cheese a functional ̃food. On the other hand, the addition of inulin should not affect the sensory quality of the cheese. A split-blocks desing was developed to check the sensory impact (flavor, appearance, texture and color) of adding inulin to cheese at the doses 0%, 2% e 4%, which was rated by trained judges at 0, 15, 30 and 45 days of maturation. The function faixas() was programmed in the R software package ExpDes.pt with the purpose of facilitate the analysis of this type of experiment. The use of the dose 2% of inulin is advised of the sensory point of view for not affect the quality of the cheese during the maturation period. Generally, split-blocks desings are very important in sensometrics because of the great importance of trained judges follow the temporal evolution of sensory variables.
References
ANJO, D. F. C. Alimentos funcionais em angiologia e cirurgia vascular Jornal Vascular Brasileiro, Rio de Janeiro, v. 3, n. 2, p. 145-154, 2004.
BANZATTO, D. A.; KRONKA, S. N. Experimentação agrícola. 4. ed. Jaboticabal: Funep, 2006.
COSTA, N. M. B.; ROSA, C. O. B. Alimentos funcionais: componentes bioativos e efeitos fisiológicos. Rio de Janeiro: Editora Rubio, 2010.
DELLA MODESTA, R. C. Manual de análise sensorial de alimentos e bebidas. Rio de Janeiro: EMBRAPA-CTTA, 1994.
DIAS, L. A. S.; BARROS, W. S. Biometria experimental. Viçosa: UFV, 2009.
FEDERER, W. T.; KING, F. Variations on split plot and split block experiment designs New Jersey: Wiley, 2007.
FERREIRA, C.L.L.F. Tecnologia para Produtos Lácteos Funcionais: Probióticos. Bol. SBCTA, vol. 1, n. 36, 2000.
FERREIRA, E. B.; CAVALCANTI, P. P.; NOGUEIRA, D. A. ExpDes.pt: Pacote Experimental Designs (Portuguese). R package version 1.1.2. 2013.
FULLER, R. Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology, Oxford, v.66, n.5, p.365-378, 1989.
HAMILTON-MILLER, J. M. T. Probiotics and prebiotics in the elderly. Postgrad. Med. J., v.80, p.447-451, 2004.
OLIVEIRA, M. N.; SIVIERI, K.; ALEGRO, J. H. A. A.; SAAD, S. M. I. Aspectos tecnológicos de alimentos funcionais contendo probióticos Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas, vol. 38, n. 1, jan./mar., 2002.
PEREIRA, C. Elaboração de queijo minas padrão com adição de probióticos e prebióticos. 2005. 123f. Dissertação (Mestrado em Ciências dos Alimentos), Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2005.
PIMENTEL-GOMES, F. Curso de estatística experimental 15. ed. Piracicaba: FEALQ, 2009.
R DEVELOPMENT CORE TEAM. R: A Language and Environment for Statistical Computing.
Vienna, Austria: R Foundation for Statistical Computing. 2014.
SAAD, S. M. I. Probióticos e prebióticos: o estado da arte Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas,vol. 42, n. 1, jan./mar., 2006.
SILVA, R. F. Use of inulin as a natural texture modifier. Cereal Foods World, St Paul, v. 41, n. 10, p. 792-795, 1996.
STONE, H.; SIDEL, J. L. Sensory evaluation practices. Orlando, Florida: Academic Press, 1985.
TONELI, J. T. C. L.; PARK, K. J.; MURR, F. E. X.; NEGREIROS, A. A. Efeito da umidade sobre a microestrutura da inulina em pó. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, 28(1), p.122-131, jan. - mar., 2008.
USHIJIMA, H. H. Oligossacarídeos e suas Propriedades Funcionais. Revista Laticínios, vol. 6, n. 34, 2001.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).