Battle of cheeses
Tournament via Instagram stories
Keywords:
Tournament, Cheeses, Twitter, Instagram, BracketAbstract
Dairy consumption in Brazil is determined by family income, consumer profile and their eating and consumption habits, as well as their origins, beliefs, culture and ideologies. In 2018, the IBGE revealed that Muçareala is the most consumed cheese in Brazil ($.809kg/person/year$), followed by Minas cheese ($.565kg/person/year$), Requeijão ($.285kg/person/year$) , Prato ($.267kg/person/year$) and Parmesão ($.074kg/person/year$). On the other hand, works scraping on Twitter revealed that the most commented cheeses on this social network are, in that order, Coalho cheese, Requeijão, Cheddar, Prato, Parmesão, Muçarela, Swiss and Gorgonzola. However, the citing frequency does not necessarily reflects preference. Not even the consumption faithfully reflects the preference, after all, one consumes the cheese that fits in the family budget. To estimate the preference among the eight most popular cheeses in Brazil, this work carried out a $2^k$ bracket experiment, with $k=3$ phases (quarter-finals, semi-finals and finals). The experiment was conducted in the \emph{stories} of Instagram, using the \emph{poll} feature, and promoted entirely random matches. The result differed from the literature for consumption and citation on Twitter. The resulting grouping was: in first place Parmesão (55.9\%); second, Muçarela (47.1\%); third, Prato (43.6\%) and Coalho (34.2\%); fourth, Swiss (45.5\%), Cheddar (41.3\%), Requeijão (32.3\%) and Gorgonzola (29.4\%). Future work should develop the inferential statistics for tournament bracket experiments.
References
ARBELLO, D.D.R. Parâmetros de qualidade do queijo colonial: percepção do consumidor & relação de consumo. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia dos Alimentos), Universidade Federal de Santa Maria, RS, 2021. Acesso em: 28 Ago. 2022. Disponível em: https://bit.ly/3knI2uC.
ABIQ. Associação Brasileira das Indústrias de Queijo. Acesso em: 28 ago 2022. Disponível em: https://www.abiq.com.br/home_queijos.asp.
BARBA, E. [@eric.barba]. (n.d.). Posts [Instagram profile]. Instagram. Acesso em: 16 ago. 2022. Diponível em: https://www.instagram.com/eric.barba.
CARNEIRO, J.P.C. Cheetos Brasil no Instagram: O uso do seu mascote como porta-voz da marca. Trabalho de Conclusão de Curso (graduação em Publicidade e Propaganda), Centro de Ensino Superior de Juiz de Fora. 2019. Disponível em: https://bit.ly/3xS5EKN.
Ferreira E.B., Cavalcanti P., Nogueira D.A. Experimental designs: um pacote R para análise de experimentos. Revista De Estatística Da UFOP. v.1, p.1–9. 2011. Disponível em: https://periodicos.ufop.br/rest/article/view/3042.
GUPTA, A. A. A new approach to bracket prediction in the NCAA Men’s Basketball Tournament based on a dual-proportion likelihood. Journal of Quantitative Analysis in Sports, v.11, n.1, p.53-67, 2015.
Singrodia, V.; Mitra, A.; Paul, S. A Review on Web Scrapping and its Applications. International Conference on Computer Communication and Informatics (ICCCI), Coimbatore, India, 2019, pp.1-6, DOI: 10.1109/ICCCI.2019.8821809.
R CORE TEAM. R: A language and environment for statistical computing. R Foundation for Statistical Computing, Vienna, Austria. Disponível em: https://www.R-project.org/. 2022.
RIBATEJO, AgroCluster. Tendências do Mercado Alimentar do Brasil: Aspetos do consumo, produto, distribuição e comunicação, 2015. Acesso em: 28 Ago. 2022. Disponível em: https://bit.ly/3khHJBE.
SAMG. Secretaria de Agricultura do Estado de Minas Gerais. Raio X: no Dia Mundial do Queijo conheça os números da produção em Minas.
Acesso em: 22 Jan. 2022. Disponível em: http://bit.ly/3ZjhERz.
SIQUEIRA, K.B. O mercado de leite e derivados. Circular Técnica 120. Juiz de Fora: EMBRAPA, 2019. ISSN 1678-037X. Acesso em: 28 Ago. 2022. Disponível em: https://bit.ly/3XU2EIw.
SIQUEIRA, K.B. Um retrato do consumo de lácteos no Brasil. Indústria de Laticínios, v. XXV, p. 58-59, 2021.
SOARES, N.D., CAMPOS, E., NOGUEIRA, T., SIQUEIRA, K., DAVID, J.M.N., BRAGA, R. Quais os tipos de queijos mais comentados no Twitter. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, Juiz de Fora. Anais... 2021.
USDA. UNITED STATES DEPARTAMENT OF AGRICULTURE. Foreign Agricultural Service, Annual Dairy Report, 2020.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Proposta de Política para Periódicos de Acesso Livre
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).